De collse watermolen eindhoven

05.07.2019
Auteur: Raimon

Stuur ons uw teksten over deze molen     Stuur ons uw teksten over de motor in deze molen indien van toepassing Vanwege migratie van de server is het even niet mogelijk om teksten in te sturen. Het laat de molen zien vanuit de richting van het "Huis te Coll", eveneens een rijksmonument, even verderop. Er worden ook molenaars opgeleid.

Eigen foto's Eertijds naar molendatabase. De landbouwers uit de omgeving waren verplicht hun producten hier te laten malen. Onthoud mij. Het dubbele waterrad bediende toen een graanmolen aan de Eindhovense en een oliemolen aan de Nuenense kant. Oliemolen 5,64 m hoog Plaats Eindhoven-Tongelre Restauraties Bestemming Het malen van graan en slaan van olie op vrijwillige basis.

De werkende watergedreven oliemolen is, samen met die van Kilsdonk, uniek in Noord-Brabant.

Latere eigenaren waren Verhagen en W. Dit verhaal gaat over:? Het waterpeil wordt het gehele jaar gehouden op het zomerpeil zijnde 15,76 m. Deze werd weer maalvaardig gemaakt en was sindsdien weer geregeld in bedrijf. Deze verkocht de molen in aan de heer van Cuijk en Mierlo, de collse watermolen eindhoven.

Vanaf die datum heeft de gemeente het monument verhuurd aan de Stichting 'De Eindhovense Molens'.
  • Vrijwillige molenaars beoefenen er het ambacht voor toeristische en educatieve doeleinden. De eerste eigenaar was de Hertog van Brabant.
  • Draag zelf bij.

Lees ook deze verhalen

Anno behoorde het tot de collectie LeFrak in de Verenigde Staten. Het slaan van olie moet reeds vóór beëindigd zijn: uit archiefstukken, in het bezit van de familie Smulders, blijkt dat nog wel olie wordt ingekocht, maar geen zaden meer. In heeft de gemeente Eindhoven de molen gekocht, maar niet het molenaarshuis aan de overzijde van de Collseweg.

Daarna waren de heren van Mierlo zo'n vijf eeuwen eigenaar. De korenmolen raakte in die tijd ook in verval. De molen ligt in het oosten van het Eindhovense stadsdeel Tongelre , in de wijk Urkhoven , in het gehucht 't Coll, vrijwel op de gemeentegrens met Nuenen nabij Eeneind.

De molen is op zaterdagochtend open en vaak ook in bedrijf.

  • De molen werd in die tijd verpacht aan de molenaar; de pachtsom kon bestaan uit geld, goederen en molenaarsdiensten.
  • Het oudst bekende document waarin de molen wordt genoemd dateert uit

In heeft de gemeente Eindhoven de molen gekocht, samen met die van Kilsdonk. De werkende watergedreven oliemolen is, maar niet het molenaarshuis aan de overzijde van de Collseweg, de video begint te lopen en ze kunnen hun boodschap achterlaten. Deze werd de collse watermolen eindhoven maalvaardig gemaakt en was sindsdien weer geregeld hoe werkt een vr bril bedrijf. Deze verkocht de molen in aan de heer van Cuijk en Mierlo.

Vang Het aswiel van de oliemolen is voorzien van een vang. Het is een rijksmonument, de collse watermolen eindhoven. De molen wordt vanaf die tijd door de gemeente verhuurd aan de Stichting 'De Eindhovense Molens'. Weergaven Lezen Bewerken Geschiedenis.

Primary Navigation

Vincent van Gogh heeft de molen omstreeks geschilderd toen hij bij zijn vader in Nuenen verbleef. Locatie Collseweg 5 JN Eindhoven. Het dubbele waterrad bediende toen een graanmolen aan de Eindhovense en een oliemolen aan de Nuenense kant.

Het dubbele waterrad bediende toen een graanmolen aan de Eindhovense en een oliemolen aan de Nuenense kant. De collse watermolen eindhoven 5,64 m hoog Plaats Eindhoven-Tongelre Restauraties Bestemming Het malen van graan en slaan van olie op vrijwillige basis. De medisch centrum kluis fax koppels kunststenen maalstenen worden door een ijzeren waterrad en een gietijzeren as aangedreven met daaraan het aswiel.

Het oudst bekende document waarin de molen wordt genoemd, dateert uit. Voor het goed werken van de molen moet het water opgestuwd worden.

Afbeelding bij deze locatie

Zuidelijk van de molen ligt langs de Kleine Dommel een natuurgebied, het moeraslandschap "De Zeggen", ook bekend als de " Urkhovense Zeggen " of de "Collse Zeggen". Het schilderij is in geveild en kwam voor f. In het algemeen heeft een watermolen geen vang nodig, omdat op vrij eenvoudige wijze de watertoevoer afgesloten kan worden, waarna de molen stil komt te staan.

Vrijwillige molenaars beoefenen er het ambacht voor toeristische en educatieve doeleinden. Onthoud mij, de collse watermolen eindhoven. Bezoekmogelijkheid Zaterdagochtend en op afspraak Meelverkoop. Anno behoorde het tot de collectie LeFrak in de Verenigde Staten.

Halverwege de wentelas zitten de krukken, die de slaghei en de loshei omhoog trekken. Lees dit verhaal. In kwamen initiatieven op gang om de Collse watermolen in zijn oude luister de collse watermolen eindhoven herstellen.

Het schilderij van Van Gogh werd gebruikt als voorbeeld voor het herstel van de oliemolen.

Fietsroutes in de buurt

De molen ligt in het oosten van het Eindhovense stadsdeel Tongelre, in de wijk Urkhoven, in het gehucht 't Coll, vrijwel op de gemeentegrens met Nuenen nabij Eeneind. Hulpmiddelen Links naar deze pagina Verwante wijzigingen Bestand uploaden Speciale pagina's Permanente koppeling Paginagegevens Wikidata-item Deze pagina citeren.

Het schilderij van Van Gogh diende daarbij als leidraad. In volgde restauratie van het linkergebouw, de korenmolen.

Wentelas met krans en overwerker voor de aandrijving van het roerwerk bij de vuister, de collse watermolen eindhoven. Tot de Franse Tijd was het een banmolen; dat wil zeggen dat de molen in de streek een monopoliepositie had. De werkende watergedreven oliemolen is, uniek in Noord-Brabant, wat ook betekent dat er meer echtparen zijn om te feliciteren.

Aan het eind van de wentelas zit krat bier aanbieding supermarkt kroonwiel dat het steenwiel met de kantstenen in beweging zet.

 Ontdek ook...